De ondergang van Leeroy Jenkins en zijn team

leeroy-jenkinsEen paar jaar geleden verscheen er een erg grappig internetfilmpje van een groep World of Warcraft-gamers die online bij elkaar kwam voor een battle. Of, meer specifiek, voor een collectief gevecht tegen draken. Heel veel draken, in dit geval. Om kans te maken tegen deze heetgebakerde beestjes, bereidden alle leden zich tot in de puntjes voor. ‘Spells’ werden ‘gecast’ om krachtiger te worden en de wapens van de spelers werden nog eens flink door de slijpmachine gehaald. Ook namen de spelers uitgebreid de tijd om een tactiek uit te denken; een ‘cunning’ plan waarmee ze de strijd zéker zouden winnen. Maar de groep had geen rekening gehouden met… Leeroy Jenkins.

Leeroy was overduidelijk afwezig toen het team het aanvalsplan opstelde. Hij wist namelijk niets van de afspraak om vooral niet als een kip zonder kop de arena binnen te stormen. En terwijl zijn teamleden hun plan ontvouwden, sprong Leeroy op, schreeuwde uit volle borst zijn naam en stormde als een bezetene het slagveld op, zijn onvermijdelijke ondergang tegemoet. R.I.P. Leeroy.

Blame Leeroy!
Opvallend is dat toen Leeroy zijn actie maakte, de overige teamleden niet terugvielen op hun uitgedachte tactiek, maar juist blind achter Leeroy aanrenden. De spelers verloren hun teamspirit, werkten niet meer samen en besloten op eigen houtje de strijd uit te vechten, in de hoop nog iets te maken van de belabberde situatie waarin ze zich bevonden. En wie kreeg de schuld? Leeroy! Toegegeven, zijn actie was onhandig, maar uiteindelijk koos het team er toch écht zelf voor om het plan los te laten.

In de echte wereld
Hoewel World-of-Warcraft natuurlijk maar een spelletje is (hier mee maak ik geen vrienden…) komt deze situatie in de ‘echtewereld’ óók vaak voor. Bij bedrijven worden vaak mooie plannen en afspraken gemaakt en goed nagedacht over de risicovolle projecten. Maar heel vaak gaat het tóch mis. Bijvoorbeeld omdat er paniek uitbreekt vanwege deadlines of onvoorziene omstandigheden en men halsoverkop beslissingen moet nemen. In dat geval zie je vaak dat mensen in een organisatie maar achter elkaar aan blijven lopen en dat afspraken die mislukking moeten voorkomen, worden vergeten Kortom, als zaken mis dreigen te gaan, wordt er vaak veel te lang gewacht, terwijl er juist nagedacht moet worden over hoe de schade tot een minimum kan worden beperkt.
Durf te stoppen
In Scrum heb je diverse interventiemomenten en -mogelijkheden. En een goede Scrum Master weet wanneer hij moet ingrijpen en bijsturen. In sommige gevallen zal hij zelfs adviseren om een project helemaal stoppen; om alles te laten vallen en eens rustig te kijken naar wat er precies speelt. We spreken bij het gebruik van een Agile-framework als Scrum over een empirische manier van werken, waarbij je in korte tussenposen terugkijkt en leert van wat er is gebeurt, positief of negatief. Soms is het zelfs goed om eens flink onderuit te gaan, want zo krijg je vaak de echte problematiek boven tafel. Voor Leeroy en zijn team was het helaas te laat, maar voor veel projecten geldt, dat er altijd ingegrepen kan worden. Een team dat van de rails gaat, een bedrijf dat geen controle meer heeft over zijn business of een project dat dreigt te ontsporen; er is altijd hoop. Het is ‘gewoon’ een kwestie van stoppen, inspecteren en aanpassen. En dat klinkt gek genoeg makkelijker dan het is. Daar zal het team van Leeroy het over eens zijn.

Benieuwd naar het internetfilmpje? Bekijk Leeroy in actie!