Scaling is voor groot én klein

Scaling van Scrum is alleen interessant voor bedrijven van boven de tweeduizend werknemers ‒ kleinere organisaties hebben er niets aan. Deze stelling is onzin! Zo, laat ik daar maar eens mee beginnen. Voor diegenen die niet weten wat ik bedoel met scaling van Scrum, eerst een korte toelichting.

De vraag die momenteel bij veel grote organisaties speelt, is: hoe gaan we optimaal samenwerken in de veranderende Agile-omgeving? Wat je namelijk veel ziet, is dat developers al met Scrum werken, maar dat de rest van de organisatie hierop geen aansluiting vindt. Om Scrum organisatiebreed in te voeren, moet er méér gebeuren dan wat standups en een sprint backlog; er zijn grotere modellen nodig. Denk aan LeSS (Large Scale Scrum) of het meer bekende SAFe (Scaled Agile Framework).

Verbinden
Toch is scaling niet alleen geschikt voor grote organisaties. Bij kleinere bedrijven (vanaf zo’n twintig medewerkers) kan scaling ook uitstekend werken. Eigenlijk is er helemaal geen verschil. Wat
namelijk vaak wordt vergeten, is dat je met Scrum toewerkt naar een value driven-organisatie in plaats van een budget driven-structuur. Oftewel, je richt je op wat iets oplevert in plaats van wat iets kost. Dit doe je met elkaar; of je nu met vijfduizend man werkt of met twintig. En om value driven samen te werken, moet iedereen betrokken zijn. Alle neuzen moeten dezelfde kant op staan. En dat is interessant, want scaling staat niet zozeer voor vergroten als wel voor verbinden. Voor betrokkenheid krijgen en samenwerking realiseren. Dat lijkt op DevOps, maar scaling gaat verder. Scaling omvat namelijk alle samenwerking in de organisatie. Van verkoop tot uitvoer, van de CEO tot de kantinejuffrouw (écht, want ik wil soms ook om drie uur iets kunnen eten).

Buzzwords
Scrum, DevOps, LeSS en SAFe; één buzzwoord missen we nog: Spotify! Ik hoor regelmatig mensen zeggen dat ze bezig zijn met scaling volgens het Spotify-model. Maar even voor de duidelijkheid: dit is een manier van werken van het bedrijf Spotify. Een mooie manier van werken misschien, maar het is geen algemeen in te voeren methode. Dus voordat je hierop overgaat, kun je beter op zoek gaan naar je eigen werkwijze. Hoe? Houd de SAFe-trainers, LeSS-coaches, DevOps-goeroes en Spotify-hippies nog even buiten de deur en ga eerst eens kijken wat er echt nodig is en waarom de organisatie eigenlijk wil veranderen. Kijk waar de samenwerking hapert en vraag een beetje rond. Lees wat blogs (niet alleen die van mij) en formuleer de wensen van het bedrijf , gevoed door een heldere waarom. Pas dan kun je gaan starten met verandering, groot of klein.