Are your going AGILE ?

Wij zijn specialist op het gebied van training & management
volgens de AGILE mindset

iFacilitate - Edwin Verweij - specialist van AGILE training & management

Black Swan

Hadden we het Coronavirus en de lockdown kunnen zien aankomen? Konden we voorspellen dat het de manier van samenwerken en ondernemen zou veranderen? Kunnen we eigenlijk wel alles vooraf zien aankomen en ons voorbereiden op ingrijpende gebeurtenissen. Ja hoor dat hadden we zeker. Er is namelijk een manier om ver van te voren je voor te bereiden op gebeurtenissen waarvan je dacht dat ze nooit zouden plaatsvinden. Middels een workshop laat ik je zien wat er allemaal kan gebeuren en werken we samen aan mogelijke oplossingen. Voorkomen is vaak vrij lastig maar je kunt er wel over nagedacht hebben en zelfs al plannen op de plank hebben liggen voor het geval er dan toch iets gebeurt.

Schrijf je in voor deze Black Swan workshop en leer en zie wat voor verschil het kan maken. Durf verder te kijken ook als het gaat om de vervelende dingen die zouden kunnen gebeuren. Bereid je organisatie voor op de dingen waarvan je hoopt dat ze nooit zullen plaatsvinden.

De theorie van de zwarte zwaan of de theorie van gebeurtenissen met de zwarte zwaan is een metafoor die een gebeurtenis beschrijft die als een verrassing komt, een groot effect heeft en achteraf vaak ten onrechte wordt gerationaliseerd met het voordeel achteraf. De term is gebaseerd op een oud gezegde dat veronderstelde zwarte zwanen niet bestonden – een gezegde dat opnieuw werd geïnterpreteerd om een andere les te leren nadat zwarte zwanen in het wild waren ontdekt.

De theorie is ontwikkeld door Nassim Nicholas Taleb om uit te leggen:

  1. De onevenredige rol van spraakmakende, moeilijk te voorspellen en zeldzame gebeurtenissen die buiten het bereik vallen van de normale verwachtingen in geschiedenis, wetenschap, financiën en technologie.
  2. De niet-berekenbaarheid van de waarschijnlijkheid van de resulterende zeldzame gebeurtenissen met behulp van wetenschappelijke methoden (vanwege de aard van kleine waarschijnlijkheden).
  3. De psychologische vooroordelen die blinden, zowel individueel als collectief, tot onzekerheid en tot de enorme rol van een zeldzame gebeurtenis in historische aangelegenheden.
iFacilitate - Edwin Verweij - specialist van AGILE training & management