Lessen van de Vikingen

Door Erwin Verweij

iFacilitate - Edwin Verweij - specialist van AGILE training & management

Vikingwet

Er is een krachtige, zeer goed toepasbare, wetgeving die ongeveer duizend jaar oud is, ontwikkeld in het noorden van Europa. De Vikingen bedachten regels die toepasbare raakvlakken hebben met de nieuwe manier van werken. Al ontwikkelden ze hun wetten met totaal anderen doelen: het veroveren en regeren over andere stammen en landen. De Vikingen bedachten hun eigen Vikingwet. Toen de Vikingen hun schrikbewind loslieten en zich bekeerden tot het Christendom, veranderde ook hun wetgeving naar een minder agressieve vorm. Maar de oorspronkelijke Vikingwet is nog steeds zó krachtig dat ik die als coach graag introduceer bij het team. Erwin Verweij is auteur van het spraakmakende managementboek Vikingwet:

Wet 1: wees moedig en agressief;

Wet 2: wees voorbereid;

Wet 3: wees een goed handelaar;

Wet 4: hou het kamp op orde.

‘Het durven. Het doorpakken. Het ervoor gaan. We hebben bijna dagelijks te maken met onzekerheid. Wat mag nog wel en wat niet? Ondernemerschap en verantwoordelijkheid zijn belangrijke aspecten geworden. Veranderen en vooral vernieuwen is het nieuwe denken. Het kan geen kwaad om die oude wetgeving een nieuw leven in te blazen. Om het oer-denken weer terug te halen en toe te passen.’

Als je de Vikingwet leest, met de werkomgeving van nu als context, zijn de regels heel goed toepasbaar en effectief. Deze wetten zijn natuurlijk aangepast aan de hedendaagse manier van denken. De Vikingen hadden geen werkplek en vonden ook niet uit wat de markt nodig had. En je aan het andere eind van een Vikingzwaard bevinden, was niet echt bevorderlijk voor je gezondheid aangezien ze hun regels toepasten bij het plunderen en roven. In de Viking-training passen we de wetten toe op deze tijd.

Het mooie van Erwin is dat hij zijn mensen, de doel van een project, een goed resultaat belangrijker lijkt te vinden dan het vasthouden aan zijn positie. Dit maakt dat je open met hem kunt communiceren en eerlijke antwoorden terug kan verwachten.

iFacilitate - Edwin Verweij - specialist van AGILE training & management